Heiser

Noen av de mest populære severdighetene eller aktivitetene i Lisbao er de såkalte heisene eller funikularene eller taubanene. Kjært ban har mange navn og det har også disse!

Disse heisene ser ikke ut som vanlige heiser ettersom de stort sett ser ut som vanlige trikker, bare at de kjører i kraftig stignig. Den ene trikken eller heisen går opp mens den andre går ned, og slik drar de hverandre og hjelper de hverandre.

Det er tre tradisjonelle slike trikker i Lisboa og en som ligner mer på en heis. Du kan reise med disse ved å bruke ditt offentlige transport kort og det er god valuta for pengene ettersom 24 timers billetten koster 6 Euro mens en engangsbillett koster 3 Euro til heistrikkene og 5 Euro til den mest kjente heisen.

Her er de forskjellige heisene og heistrikkene eller hva du kaller dem!

Elevador da Bica

Denne heisen eller taubanen tar deg på tur mellom Calçada do Combro/Rua do Loreto og Rua de S. Paulo. Når du går rundt i Rua de S. Paulo kan den være utrolig vanskelig å finne ettersom den er gjemt bort inne i et hus, men husk på det og så vil du høyst sannsynlig finne den.

Turen varer i cirka tre minutter og den er veldig hyggelig. Vogna er veldig liten så om det er 10 personer ombord er det nesten stappfullt. Du kan reise med denne ved å bruke kollektivtransportkortet ditt, men du kan også kjøpe billett direkte fra sjåføren.

Elevador da Bica

Elevador da Gloria

Denne taubanen kjører mellom Restauradores og Bairro Alto. Det er en fin reise og du får med denne oppleve en av de spektakulære heisetrikkene i Lisboa. Denne er en god del større en Elevador da Bica ettersom den har plass til 22 passasjerer med sitteplass samtidig.

Elevador da Lavra

Elevador da Lavra kobler sammen Câmara Pestana med Largo da Anunciada. Størrelsen på vognene her er den samme som på Elevador da Gloria. Dette er også en hyggelig reise, men det føles nesten skummelt når de to vognene møtes ettersom du kommer utrolig nærme den andre trikken som går i motsatt retning. Du kan selvfølgelig bruke kollektivtransport kortet ditt her også!

Elevador da Santa Justa

Så langt har vi skrevet om de tre trikkene, eller heistrikkene, men Elevador da Santa Justa er ganske annerledes. Dette er en ekte heis som tar deg opp til et tårn midt i sentrum i Lisboa der du kan nyte flott utsikt over sentrum og over de populære shoppingområdene i byen.
Elevador da Santa Justa
Hvis du vil kjøre med denne heisen må du nok stå i kø i en ganske lang stund, gjerne 30 minutter eller mer. Det er mulig å komme seg opp til toppen av tårnet uten å bruke heisen, men da må du gå i trappene i stedet.

Har du kort for kollektivtransporten kan du bruke heisen gratis, men har du ikke det koster en tur opp med heisen 5 Euro. Merk at denne ligger midt i sentrum av Lisboa så hvis du går langs Rua Augusta vil du etterhvert se denne når Rua Augusta møter Rua de Santa Justa.

One thought on “Heiser

  1. KÅRE EGIL BRANDAL says:

    VAR PÅ TOPPEN I 2012. EN FANTASTISK OPPLEVELSE
    MEN TØFFT Å GÅ NEDIGJEN VIA «VINDELTRAPPA» PÅ TOPPEN,FØLTE JEG VAR I FRITT FALL.
    HERLIG OPPLEVELSE.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *